8 tips voor het verbouwen en inrichten van de keuken
We besteden zo’n drie jaar van ons leven in de keuken. Des te meer reden om je goed te verdiepen in de mogelijkheden en indeling van een nieuwe keuken voordat je begint met verbouwen.
In deze blog geven we tips voor het verbouwen en inrichten van je keuken.
Wees je bewust van de keukenzones
Een keuken heeft 5 zones; Voorraadzone, Opbergzone, Spoelzone, Werkzone, Kookzone. Bedenk vooraf wat je waar wilt opbergen en wat je werkpatroon is in de keuken. Denk hierbij aan het afspoelen van de vaat voordat je het in de vaatwasser doet. Dan is erg handig om in de spoelzone een vaatwasser op te nemen. Wij (de interieurbouwer) kunnen in een gesprek een goede en efficiënte invulling geven aan het ontwerp van je keuken aan de hand van jouw werkpatroon.
Houdt rekening met routing
Zorg voor een goede routing; creëer een driehoek met genoeg bewegingsruimte tussen de koelkast, het fornuis en de gootsteen. Hierdoor leg je minder meters af in de keuken waardoor je sneller en effectiever werkt.
Een goede routing tussen de wasbak, werkblad en het fornuis.
De hoogte van het werkblad is erg belangrijk
Een te hoog of te laag werkblad kan voor (fysieke) problemen zorgen. De werkbladhoogte hangt af van de lengte van de persoon. Wij adviseren het volgende:
Lengte persoon in cm | Hoogte werkblad in cm |
170-185 | 90 |
185-190 | 95 |
> 190 | 100 |
Een ander ezelsbruggetje: bereken de hoogte van het aanrechtblad door de hoogte onder je ellebogen te verminderen met 10 cm. Maak je veel en intensief gebruik van de keuken? Trek dan 15 cm van deze hoogte af om ongemakken te voorkomen.
Let op: Denk wel na over het verschil in lengtes van de hoofdgebruikers in het huis.
Extra tip: Tegenwoordig kunnen we keukens elektrisch in hoogte verstelbaar maken zonder in te boeten aan bergruimte.
Hoogte van apparatuur
In een keuken worden allerlei apparaten ingebouwd waar je dagelijks mee werkt. Het is belangrijk om deze apparaten op de meest efficiënte hoogtes te plaatsen om ongemakken te voorkomen. Denk hierbij aan een gloeiend heet gerecht uit de oven halen die boven je macht is geplaatst. Niet handig en erg onveilig!
De ideale hoogtes voor inbouw keukenapparatuur is:
Inbouw |
Hoogte plaatsing in cm |
Magnetron & Oven | tussen 100 en 140 |
Koelkast | Ooghoogte |
Vaatwasser | tussen 115 en 200 |
Zorg voor inbouwapparatuur op de werkhoogte: liever twee apparaten naast elkaar dan boven elkaar.
Kies voor lades in plaats van kasten
Een keukenlade bevat ruim 50% meer opbergruimte dan een kast met schap en deur. Dit komt doordat de opbergruimte maximaal wordt benut. Een ander groot bijkomend voordeel is dat de inhoud overzichtelijk is en je moeiteloos iets kunt pakken. Ook al staat het achterin.
Wij adviseren daarnaast eerder te kiezen voor een grote lade van bijvoorbeeld 80 centimeter dan 2 lades van 40 centimeter. Hier past namelijk meer in dan twee kleinere lades. Je hoeft niet bang te zijn dat een grote lade eerder rommelig wordt. Met aparte vakken en bakken kan de la georganiseerd worden en blijven.
Welk keukenblad kies je?
Het keukenblad is een belangrijk element in een mooie nieuwe keuken. Niet alleen voor de uitstraling van je keuken, maar ook voor de manier van werken. We zetten de soorten keukenbladen voor je op een rijtje en zetten daar de voor- en nadelen bij om je op weg te helpen in je keuze.
Soort keukenblad | Voordelen | Nadelen |
Kunststof |
Lagere prijs Ruime keuze aan kleur en decor |
Niet krasvast |
Natuursteen |
Uniek en degelijk Hoge kras- en slagvastheid Luxe uitstraling |
(Vet)vlekken kunnen door de poreusheid in het blad trekken |
Composiet |
Luxe uitstraling Erg hygiënisch door hoge dichtheid |
Niet zo goed bestand tegen hitte (Vet)vlekken kunnen in het blad trekken |
Keramisch |
Luxe uitstraling Krasvast Vlekbestendig Hittebestendig |
Kan niet tegen zuren
Kan niet tegen puntbelasting Hogere prijs dan overige soorten keukenbladen |
Er zijn nog veel meer soorten keukenbladen zoals RVS, hout, beton en glas. Maak een afspraak met ons om alle soorten keukenbladen te bekijken in onze showroom.
Het juiste werkblad kiezen is niet alleen functioneel maar kan ook de keuken extra uitstraling geven.
Voor- en nadelen van een moderne oplossing: afzuiging in het werkblad
Wil je geen afzuigkap in het plafond, maar een mooi afgewerkte afzuiging in het werkblad? In het onderstaande overzicht zetten we de voor- en nadelen van een afzuiging in het werkblad naast elkaar.
Voordelen afzuiging |
Nadelen afzuiging in werkblad |
Filters zijn goed bereikbaar en in de vaatwasser te reinigen |
Kostprijs is ongeveer 25% hoger dan een afzuiger aan het plafond |
Uitschuifbare afzuigkap is een ideale spatwand die eenvoudig af te nemen is |
Afzuiging in werkblad zorgt voor ruimteverlies in het aanrecht waardoor er minder bergruimte overblijft |
Denk na over recirculatie of normale luchtafvoer
Bij recirculatie wordt de afgezogen lucht door een actieve koolfilter gefilterd (reiniging en geurbestrijding) en terug de kamer ingeleid. Het voordeel is dat er geen energieverlies van verwarmde of gekoelde lucht verloren gaat. Het nadeel kan zijn dat niet alle vervelende luchtjes gefilterd worden.
Bij een ‘normale’ luchtafvoer wordt de lucht naar buiten getransporteerd. Dit is een eenvoudiger en goedkopere oplossing en de luchtjes zijn definitief weg. Denk bij het afvoerkanaal eraan dat de leiding niet te lang is of te veel bochten heeft. Daardoor kan de weerstand toenemen en een verminderende werking tot gevolg hebben.