Keukentrend: werkbladafzuiging

Wat is een werkbladafzuigsysteem?

Een werkbladafzuigsysteem is een afzuigsysteem dat is ingebouwd in of rondom een kookplaat. Net als bij andere afzuigkappen is het doel van werkbladafzuiging om lucht, vocht en geuren die vrijkomen bij het koken af te zuigen. Het verschil met een standaard afzuigkap is dat de lucht niet naar boven maar naar onder of naar de zijkant gezogen wordt en daardoor vaak minder afstand aflegt. Daarnaast neemt een standaard afzuigkap vaak meer ruimte in beslag en is deze veel duidelijker aanwezig in de keuken. Een werkbladafzuigsysteem, of deze nou geïntegreerd is in de kookplaat zelf of in het werkblad, is subtiel in uitstraling en gaat naadloos op in elke keuken. 

De voor- en nadelen van werkbladafzuiging

Allereerst neemt een werkbladafzuigsysteem minder ruimte in beslag dan een afzuigkap boven de kookplaat. Dit maakt het ontwerpen en indelen van de keuken ook makkelijker. Een kookplaat met afzuiging kan namelijk in principe bijna overal geplaatst worden! Ook worden luchtjes en geuren vaak beter afgevoerd met werkbladafzuiging. Dit omdat afzuiging zo dicht bij de kookplaat plaatsvindt en kookluchten daarom weinig kans krijgen om zich te verspreiden. Daarnaast maakt deze vorm van afzuiging minder lawaai dan veel traditionele afzuigkappen. Kortom, een werkbladafzuigsysteem is in de basis subtiel in design, klein van formaat, effectief en relatief stil. 

Hier staat wel tegenover dat een dergelijk afzuigsysteem juist weer ruimte in beslag in het keukenkastje daaronder. Een ander belangrijk aspect is de prijs. Een werkbladafzuigsysteem heeft namelijk een hogere prijs dan een standaard afzuigkap. 

Het juiste model kiezen

Er zijn verschillende soorten werkbladafzuiging. Zo kan het afzuigsysteem bijvoorbeeld geïnstalleerd  worden in het midden of de zijkant van de kookplaat of in het werkblad. Ook zijn er verschillende modellen om uit te kiezen. Belangrijk hierbij is om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de keuken waarin het afzuigsysteem geïnstalleerd moet worden. Heeft u een grote keuken? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een model met voldoende afzuigcapaciteit. Heeft u een woonkeuken? Dan is het wel zo fijn om te kiezen voor een model met een laag geluidsniveau zodat er geen geluidsoverlast is in het woongedeelte van de ruimte. 

Afhankelijk van uw wensen voor dit soort (technische) specificaties kunt u kiezen voor een relatief simpel of geavanceerd model. De prijs zal dan ook verschillen per model en per merk. Er is genoeg aanbod om een model te vinden dat past bij uw keuken en uw budget!

Benieuwd naar een werkbladafzuigsysteem in uw keuken?

Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek! Contactaanvraag